Applicering

Så här lägger du på EMLA-kräm:

 • Gör rent huden med alkohol. Detta hjälper EMLA:n att tränga in i huden och håller undan infektionsrisken. En del föredrar att lägga på EMLA strax efter en dusch.
 • Sprid ut ett tjockt lager EMLA på det område som du vill bedöva. Det ska vara minst 3 mm tjockt! Ännu tjockare på områden som du finner särskilt svåra under epileringen. Om din hud bränner och blir rodnad av krämen bör du ta kontakt med din läkare. Din hud kan vara överkänslig mot vissa av EMLA-krämens ingredienser.
 • Täck över EMLA:n med en lufttät plast. Plastfolie (Glad Pack) fungerar bra men kan ibland klibba ihop och vara besvärlig att använda, eller en ituklippt 1-liters vanlig plastpåse (fryspåsar har lite för tjock och styv plast, vilket gör det hela lite besvärligt).

  Plastövertäckning förbättrar upptaget av EMLA:n in i huden och hindrar de lättflyktiga ångorna från EMLA:n att dunsta bort och försvinna. (Det finns en speciell sorts plast att köpa på apoteket för EMLA-kräm, Tegaderm, men den är inte gratis, och det fungerar lika bra med en ituklippt plastpåse eller plastfolie. Klipp isär plasten i lagom stora bitar för de områden du vill täcka. Plastfolie och plast från en vanlig tunn 1-liters plastpåse klibbar fast av sig själv och sitter kvar på huden. Ska man vara riktigt noga ska man sätta t.ex. kirurgtejp (finns på apoteket och i större affärer) runt plasten så att inga ångor från krämen kan läcka ut.

 • Vänta på att EMLA-krämen ska hinna verka.

  Hur lång tid? Det varierar från person till person. För en del verkar EMLA:n snabbt, för andra tar det lite längre tid. Det är en god idé att börja i överkant (kanske två timmar innan epileringen) och arbeta dig ned mot allt kortare tider så länge du känner att bedövningen från EMLA-krämen fortfarande är fullgod.

 • Börja behandlingen.

  Hur lång tid verkar EMLA-krämen? Svaret är att det varierar från person till person. Epileringen gör att blodgenomströmningen i huden ökar och för bort EMLA-krämens bedövningsämnen. Bedövningen brukar sitta i upp till en timma, men för vissa avtar bedövningen redan efter 20 minuter.